Results 1 to 9 of 9

Thread: Having a problem in T-MAX 100

  1. #1

    Join Date
    Jul 1999
    Posts
    4

    Having a problem in T-MAX 100

    hi everybody: I have been using hanger to developing my T-max 100 4x5 film over 100 sheets.I a lways encountered dichroic fog (an ugly white metallic stain )on my print especi ally on the sky area.i ran so many test on my developing process try to find ou t which step was went wrong.but the problem still going on. it is really killing me. if anybody know how to solve the problem please hlep me. thank you!

  2. #2

    Join Date
    Nov 1998
    Posts
    339

    Having a problem in T-MAX 100

    Don't use ordinary T-Max developer (use RS or D-76 1:1 for example), do use a st op bath, and use rapid fixer three to five minutes with continuous agitation.

  3. #3

    Join Date
    Nov 1998
    Posts
    93

    Having a problem in T-MAX 100

    What developer are you using?

  4. #4
    Kevin Kolosky
    Join Date
    Jun 1999
    Posts
    801

    Having a problem in T-MAX 100

    John

    You say that you have an ugly white "stain" on your print. If it were a stain on the print, I would think that it would be caused by someting other than the negative. However, if it is not a "stain" it certainly could be what I call surge and what others refer to as bromide drag. It comes from excess agitation through the holes in your hangers, and the reason it shows up in the sky is because the sky is a smooth area that is right next to the holes in the hanger. If you look real closely I am sure that it will also be on the sides and bottom of the negative as well. it is basically an excess density in the negative which will translate to a lighter spot or line on the print. Others may be correct in suggesting a different developer. that may work. But I am betting that you will either have to refine your technique in using hangers to develop film, or you will have to do what so many have done and that is to go to round tanks such as those made by JOBO and others, or perhaps just plain tray develop your negs, which is what I do. Good luck. Kevin

  5. #5

    Having a problem in T-MAX 100

    Change your hangers!I'm confused too, whether you're refering to a stain on the neg or on the print, but I'll assume you mean a surface sheen on the negative. This could be caused by corroded hangers.In any case, this 'surge' problem shouldn't occur with wire frame and clip type hangers. They leave plenty of room around the film, and if you agitate too vigorously, or incorrectly, the film falls out! It's a hard lesson well learned, when you have to go fishing in the bottom of a slimy deep-tank for your film.There's absolutely no need to waggle the film about like a frustrated shark. Simply lifting the hanger(s) gently out of the dev every half minute, and draining for a few seconds to one corner then the other, is all that's needed. No surge, no problem.

  6. #6

    Join Date
    Dec 1999
    Location
    Forest Grove, Ore.
    Posts
    3,696

    Having a problem in T-MAX 100

    As I understand it from Kodak, their replenishable TMax developer was conceptualized and designed to prevent the problem you're experiencing. It has to do with the surface area of 4x5 sheet film, versus that for roll film. They also indicate that, should you encounter the problem, it's possible to "scrub" off the fog if the negative hasn't yet dried. (With a soft sponge?) Once it dries though, it's too late.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2001
    Posts
    522

    Having a problem in T-MAX 100

    I have to agree with Pete. I'm not 100% sure (without actually seeing your film) but it doesn't sound like an agitation problem exactly. One thing I've noticed with hangers is if you don't have a sufficient water flow rate (providing you're washing them on the hangers) sometimes scum from the wash will cling to the edges of the clip on a hanger. If you don't provide a little agitation in the wash tank as well, this stuff will dry as a deposit on your film...and will eventually leave a stain (not good). Several years ago we had an intern here who kept getting these odd marks on his film, that weren't agitation marks. In the end, this is what it turned out to be. At the time, though, it took a while to figure out. Good luck with whatever it is.

  8. #8

    Join Date
    Jan 2001
    Posts
    522

    Having a problem in T-MAX 100

    Yeah, you need to be using TMAX RS too. I haven't used TMAX dev. with the sheet film, so I can't comment on what this "fog" is that you all are talking about, but TMAX RS works great in a tank (replenished). Very clean.

  9. #9

    Having a problem in T-MAX 100

    You might consider HC110 dil. B in a tray and see if you get the same results. I've been using this for a while and am pleased with the results.

Similar Threads

  1. The problem with previsualization...
    By Mark Sawyer in forum On Photography
    Replies: 28
    Last Post: 26-Jun-2005, 09:09
  2. d-76 problem with hp5+
    By candy Popp in forum Darkroom: Film, Processing & Printing
    Replies: 4
    Last Post: 14-Jan-2002, 20:45
  3. Shutter problem
    By Jack Leonard in forum Lenses & Lens Accessories
    Replies: 2
    Last Post: 9-Jul-2000, 03:13
  4. problem with LF exposure
    By Bob Peck in forum Style & Technique
    Replies: 4
    Last Post: 15-Mar-1998, 13:21

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •