Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

  1. #1
    Vanannan
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Isle Of Man
    Posts
    508

    Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Hi
    I am currently setting up my 5x4 ST V for scale focusing with my 90mm and 120mm super angulons so I can shoot straight out of the bag when the light is changing rapidly, I have the appropriate distance scales installed but only have two infinity stops, one for each lens, there is zero play between the rail and the front standard of my ST V so it seems to work well, anyone else using just one infinity stop per lens?

  2. #2
    Jac@stafford.net's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Winona, Minnesota
    Posts
    5,410

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Yes, one infinity stop per lens - for infinity focus, set-up.
    Have you no rangefinder on the camera?

    Super Technika == rangefinder.

  3. #3
    Vanannan
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Isle Of Man
    Posts
    508

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Quote Originally Posted by Jac@stafford.net View Post
    Yes, one infinity stop per lens - for infinity focus, set-up.
    Have you no rangefinder on the camera?

    Super Technika == rangefinder.
    Hi
    Yes, but I don't have any cams, I find that I can estimate distance pretty well and using my 90mm and 120mm Super Angulons at f11 or 16 on 400 asa film for landscapes my guestimates are near enough, any doubt and I use my Leitz rangefinder.

  4. #4
    Whatever David A. Goldfarb's Avatar
    Join Date
    Mar 2000
    Location
    Honolulu, Hawai'i
    Posts
    4,658

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Linhof service sets them up with two per lens at infinity, though I doubt you would see much of a difference in most situations using one as long as the front standard isn't loose. Maybe shooting at maximum aperture with a wide lens it could be an issue. Spares can be found easily enough on the used market, and they're not so costly.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Tucson AZ
    Posts
    1,564

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    If it were me, think I'd set the stops to hyperfocal distance as a starting point rather than infinity focus.

  6. #6
    Jac@stafford.net's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Winona, Minnesota
    Posts
    5,410

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Quote Originally Posted by Tony Lakin View Post
    Yes, but I don't have any cams
    Maybe we can revive the topic of making do with what's available used. Bob S might disapprove but given our
    dire situation with cams, the ingenuity of our engineers here might help. I'm just lucky to have a complete matched set.

    Engineers? Machinists? Any help for our camless friend?

  7. #7

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Tucson AZ
    Posts
    1,564

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    I have none! But would be interested.

  8. #8
    Vanannan
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Isle Of Man
    Posts
    508

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Quote Originally Posted by Jac@stafford.net View Post
    Maybe we can revive the topic of making do with what's available used. Bob S might disapprove but given our
    dire situation with cams, the ingenuity of our engineers here might help. I'm just lucky to have a complete matched set.

    Engineers? Machinists? Any help for our camless friend?
    Thanks for the thought, I'm fairly sure that used non calibrated cams would be ok for wide angle lenses as the focusing scales I have work perfectly, only problem I have is cost, used cams on Ebay go for about $75 BIN from the USA with shipping to the UK usually in excess of $50, to rich for me on my pension so I'll stick with scale focusing.

  9. #9

    Join Date
    May 2017
    Location
    NYC
    Posts
    2

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Yes, I do have a place for 'blank' cams. They need to be filed to work correctly. Thats not a easy job but not impossible.

    see:
    https://www.shapeways.com/search?q=linhof+cams&type=

    Joe

  10. #10
    Jac@stafford.net's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Winona, Minnesota
    Posts
    5,410

    Re: Linhof Super Tech V infinity Stops 1 Or 2?

    Quote Originally Posted by Jszokoli View Post
    Yes, I do have a place for 'blank' cams. They need to be filed to work correctly. Thats not a easy job but not impossible.

    see:
    https://www.shapeways.com/search?q=linhof+cams&type=

    Joe
    I cannot see the details to know if they are compatible with a Super Technika V. The grooves in the mount are important.

Similar Threads

  1. About infinity stops for linhof IV
    By david, Kwon in forum Gear
    Replies: 4
    Last Post: 4-Feb-2006, 10:43
  2. Linhof Super Screens / Infinity Stops
    By William D. Lester in forum Cameras & Camera Accessories
    Replies: 2
    Last Post: 8-Jul-2000, 02:19

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •