Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Newest model Compur 3, T Trouble

  1. #1
    Corran's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    North GA Mountains
    Posts
    7,896

    Newest model Compur 3, T Trouble

    I just got a lens that uses a newer Compur #3 shutter, the one that looks just the like electronic shutter. But not electronic. Like THIS.

    Everything looks mint and works beautifully save the T function. However, I've never had a shutter like this so I figured I would ask. On the older Compurs you don't cock the shutter for T (or B, but this shutter has no B) but this one it seems you do? However, when I depress the shutter release it doesn't do anything. It makes a vague click sound, like it hit something but didn't trigger. The shutter blades don't move and the red "flag" is still up. I can move the shutter speed dial to 200 and fire it fine. Using a release cable does the same.

    Am I doing something wrong or is this an internal issue that needs a servicing to fix?
    Bryan | Blog | YouTube | Instagram | Portfolio
    All comments and thoughtful critique welcome

  2. #2

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Boston, MA, USA
    Posts
    1,491

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Could be the preview lever (internal actuator) is stuck.

  3. #3
    Corran's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    North GA Mountains
    Posts
    7,896

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Hmm.

    Well I was fooling with it again and I noticed that when I move the selector from 1/200 to T, the preview lever moves lightly left. So I pushed the lever to the right and held it there, which made the T setting trip, but instantaneously like it was on 1/200.

    So it definitely seems to be an issue related to the preview lever. Is the lever supposed to move when T is used?
    Bryan | Blog | YouTube | Instagram | Portfolio
    All comments and thoughtful critique welcome

  4. #4
    Unwitting Thread Killer Ari's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ottawa, Canada
    Posts
    5,560

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Quote Originally Posted by Corran View Post
    Is the lever supposed to move when T is used?
    Mine does; I have an older version with a silver ring, but when the diaphragm is closed and I switch between 1/200 and T, the lever moves.
    The shutter works perfectly, btw, so I don't think you have any cause for concern.

  5. #5
    Corran's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    North GA Mountains
    Posts
    7,896

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Thanks Ari. Well the T doesn't do anything so I wonder what else it could be. I guess a service would fix it.
    Bryan | Blog | YouTube | Instagram | Portfolio
    All comments and thoughtful critique welcome

  6. #6
    Unwitting Thread Killer Ari's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ottawa, Canada
    Posts
    5,560

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Quote Originally Posted by Corran View Post
    Thanks Ari. Well the T doesn't do anything so I wonder what else it could be. I guess a service would fix it.
    I'd agree with you there, Bryan; the T should be working, so send it in if you can.
    A fine lens like that deserves red carpet treatment.

  7. #7
    animaux's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    43

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    @Corran were you able to resolve the issue? I have the exact same problem.

  8. #8
    Corran's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    North GA Mountains
    Posts
    7,896

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Nope I sure wasn't. It needs service, but I have been using it as-is since.
    Bryan | Blog | YouTube | Instagram | Portfolio
    All comments and thoughtful critique welcome

  9. #9
    animaux's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    43

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    Thanks, will probably do that too. Had another look inside just now and can imagine what the levers SHOULD do in T-mode, but have not yet grasped what part is not doing its part. I wish there was a video of a working Copal 3s insides, or at least som images. But sadly its all older and smaller versions.

  10. #10

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Madisonville, LA
    Posts
    2,248

    Re: Newest model Compur 3, T Trouble

    My older silver rim Compur 3 have T and no B setting. My newer all black Compur 3 have a B and no T setting. They work exactly the same. They open and close and are made to be used with a shutter release. It's not a problem, it's the way the shutter is designed to work.

    L

Similar Threads

  1. Century 7 - my newest friend
    By Kimberly Anderson in forum Cameras & Camera Accessories
    Replies: 23
    Last Post: 16-Mar-2012, 06:30
  2. My Newest Accessory
    By Mike Cockerham in forum Cameras & Camera Accessories
    Replies: 0
    Last Post: 4-Oct-2007, 13:06

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •