Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

  1. #1

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Athens, Greece
    Posts
    125

    Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    I've been getting orange banding on all of my color 4x5 negatives, which I scan without the film holder, only using a piece of ANR glass to press it down to the scanner glass. When I scan them with the film holder, everything comes out fine (but I lose the edges). This problem does not arise when scanning b/w 4x5 negatives with the same method. I am using Silverfast but the same problem showed up on EpsonScan too.

    Today I did a bit of testing and took some snapshots.

    This is what the scanned image looks like when I'm using "Transparency":
    Click image for larger version. 

Name:	1-transparency-middle-area.jpg 
Views:	59 
Size:	31.8 KB 
ID:	91176

    Then I switch to "Transparency Full Area" and the line disappears:
    Click image for larger version. 

Name:	2-transparency-full-area.jpg 
Views:	47 
Size:	34.9 KB 
ID:	91177

    And if I rotate the image, the "ghosting" on the corners is reduced (I can see the logic in this):
    Click image for larger version. 

Name:	3-rotated.jpg 
Views:	37 
Size:	34.0 KB 
ID:	91178

    But if I move the negative to another part of the scanner, there's the line again:
    Click image for larger version. 

Name:	4-taped-rotated.jpg 
Views:	33 
Size:	35.1 KB 
ID:	91179


    I don't have a black mask on the rest of the scanner area. I have been scanning b/w 4x5 negatives for a long time and have not had any issues like this. I understand about curling corners and the "ghosting" image that is captured, but that huge orange banding that occurs on specific parts of the scanner is beyond me, as well as the fact that the banding disappears if I use the film holder.

    I have read all about V700's calibration area, I've checked it and it is as clean as it can be. I've also spent the last days reading everything I could find online, but I've yet to find a solution.

    Any thoughts?

    How do you scan your 4x5 color film and how have you dealt with similar issues?

  2. #2

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Edmonton, Alberta, Canada
    Posts
    303

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Are you using the Film Area Guide and selecting "With Film Area Guide"? Also ensure a gap at the hinge end.
    "...with the grandeur of true simplicity", Patrick White, "The Tree of Man".

  3. #3
    Octogenarian
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Frisco, Texas
    Posts
    3,528

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Color film has a shiny surface on both the base and the emulsion sides.

    Therefore, a shiny surface is pressing against the shiny surface of the scanner glass.

    B&W film has a shiny base side and a dull emulsion side.

    I believe you are getting Newton Rings when two shiny surfaces meet.

  4. #4

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Athens, Greece
    Posts
    125

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Quote Originally Posted by Tony Evans View Post
    Are you using the Film Area Guide and selecting "With Film Area Guide"? Also ensure a gap at the hinge end.
    I know about the calibration area. I am also using Film Area Guide, along with the "Transparency (full area)" selection in Silverfast.



    Quote Originally Posted by Gem Singer View Post
    Color film has a shiny surface on both the base and the emulsion sides.

    Therefore, a shiny surface is pressing against the shiny surface of the scanner glass.

    B&W film has a shiny base side and a dull emulsion side.

    I believe you are getting Newton Rings when two shiny surfaces meet.
    I don't get Newton Rings. I get orange banding. Maybe I can use two ANR glasses (top, bottom) and sandwich the film between them?

  5. #5

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    267

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    As Tony indicated, you are getting calibration issues (e.g. the line) when you are not using the film area guide (which has the correct masking at the top of its shape to help with calibration).

    Doug
    www.BetterScanning.com

  6. #6

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Athens, Greece
    Posts
    125

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Quote Originally Posted by Doug Fisher View Post
    As Tony indicated, you are getting calibration issues (e.g. the line) when you are not using the film area guide (which has the correct masking at the top of its shape to help with calibration).

    Doug
    I understand this, but the last screenshot is using the film area guide mask, along with the proper selection in Silverfast. I still get a line on the side of the scanner.

    On the upside, I just scanned a polaroid negative (dull side towards scanner glass, shiny side pressed by ANR glass and there is no banding present. So this issue is totally connected to color 4x5 negs (both shiny surfaces) scanned without the film holder.

    How are other people scanning their large format color negs? is taping and distancing (or using the betterscanning film holder) the only solution?

  7. #7
    Light Guru's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Salt Lake City, UT
    Posts
    625

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Just for kicks try scanning with the epson software and NOT using silverfast. Perhaps it is an issue with the silverfast software.
    Zak Baker
    zakbaker.photo

    "Sometimes I do get to places just when God's ready to have somebody click the shutter."
    Ansel Adams

  8. #8

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Athens, Greece
    Posts
    125

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Quote Originally Posted by Light Guru View Post
    Just for kicks try scanning with the epson software and NOT using silverfast. Perhaps it is an issue with the silverfast software.
    Tried it. Same thing.

  9. #9

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Dallas/Novosibirsk
    Posts
    2,203

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    calibration. Either something dirty stuck in calibration bit or you got to clean CCD array itself (cleaning out other dust from inside of scanner too)

  10. #10
    photobymike's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Tampa Florida
    Posts
    687

    Re: Epson V700 large format banding issue (without film holder)

    Try a new computer cable. I had the same problem with a firewire cable on a Sprintscan 120. Get one with ferrite wrap at both ends. If you are using Firewire switch to USB cable....Sometimes a cheap firewire card or cheap can cause "noise" internally from the computer.

Similar Threads

  1. BLUE marks issue on new V700 Epson
    By kevs-2323668 in forum Digital Hardware
    Replies: 5
    Last Post: 18-Oct-2012, 11:22
  2. 7x17 film holder on Epson V700 - not working...
    By Lachlan 717 in forum Digital Hardware
    Replies: 30
    Last Post: 9-Oct-2012, 14:04
  3. Epson V700 Issue
    By asd in forum Digital Hardware
    Replies: 86
    Last Post: 12-Apr-2009, 21:58
  4. Epson v700 film holder problem
    By Anupam in forum Digital Hardware
    Replies: 24
    Last Post: 14-Jul-2008, 23:44

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •