Results 1 to 8 of 8

Thread: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

  1. #1

    Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    Howdo,

    I ask the question as I see many second-hand DB mount lenses (principally the Rodenstocks) being advertised at a much lower price than those in copal shutters. Even taking into account locating copal shutters and their cost it still works out cheaper than buying the lens in an original copal.

    May I assume that the lower price is due to one or some (or none) of the following?

    1. Lack of copal shutters now that they are no longer made (this I doubt).
    2. Difficulty of converting the lens to a copal shutter due to some proprietary aspect of the Sinar DB mount specifically made by Rodenstock.
    3. Difficulty of any conversion requiring specialised equipment/skill pushing the cost up to the point of not being worth it.
    4. Some other aspect I've overlooked.


    Many thanks,
    Duff

  2. #2

    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Northwest of Chicago
    Posts
    1,280

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    I bought a 210mm App Sironar S in a DB mount and put it in a Copal shutter. I simply unscrewed the front and rear lens sections (paying attention to any shims) and screwed them into the Copal shutter, probably took about 2 minutes and it works perfectly. Easy Peasy

  3. #3
    Peter De Smidt's Avatar
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Fond du Lac, WI, USA
    Posts
    5,375

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    My experience matches Richards.
    "Why can't we all just get along?" President Dale, Mars Attacks

  4. #4

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Germany
    Posts
    459

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    As far as I know, many DB-lenses fit into a Copal shutter because they have been sold in a Copal shutter, too.
    I transferred a 75mm Grandagon from DB to Copal.
    Ritchie

  5. #5

    Join Date
    Sep 1998
    Posts
    10,357

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    All you need is the proper size shutters, a pair of the proper aperture scales and, maybe some shims if the performance of the lens drops in the new mount.

  6. #6

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    Thanks Richard, Peter, Ritchie, and Bob - I very much appreciate your responses.

    I have access to a stash of copal shutters so I think I shall take advantage of the low cost of DB mounted Rodenstocks and have some fun. Please don't tell anyone as the price may go up on these things now.


    Cheers,
    Duff

  7. #7
    (Shrek)
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Montreal
    Posts
    1,545

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    Quote Originally Posted by duff photographer View Post
    I have access to a stash of copal shutters so I think I shall take advantage of the low cost of DB mounted Rodenstocks and have some fun. Please don't tell anyone as the price may go up on these things now.

    It's that stash of copal shutters we'd all be interested in, I think.

  8. #8

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Denmark
    Posts
    5,318

    Re: Can lenses in Sinar DB mount be remounted in copal shutters?

    +1 to the copal comment!

    There is still a very large reserve of the less iconic lenses from the Sinar era.

Similar Threads

  1. Lenses using Copal 3 and 3S shutters. Chart ?
    By Daniel Grenier in forum Cameras & Camera Accessories
    Replies: 11
    Last Post: 26-Jan-2007, 18:36
  2. Two lenses remounted, which aper. scale is right?
    By Michael_527 in forum Lenses & Lens Accessories
    Replies: 3
    Last Post: 24-Jan-2001, 21:40

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •