Results 1 to 10 of 10

Thread: 8x10 scanning problems

  1. #1

    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    47

    8x10 scanning problems

    Hi! I recently made the jump from shooting 4x5 to 8x10, and when trying to scan my first 8x10 negative on my Epson v800 (using Silverfast 8) I noticed I can't get all of the negative to show up in the preview window. Even when I zoom all the way out. Is there some simple thing I am not doing? Or can the Epson V800 not scan things that are 8x10? I would think it would since a US letter is 8.5x11.

    Just trying to find a decent way to scan my 8x10 negatives instead of paying for a drum scan every time I want to see what my negative looks like.

    Any options/ideas welcome. Anyone who wants to share their home 8x10 workflow and/or offer ideas, I appreciate it!

    Thanks!

  2. #2
    Christopher Barrett's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    BERWYN, IL!
    Posts
    296

    Re: 8x10 scanning problems

    It's been a while since I used my V850, but I do recall that there's a pull-down menu somewhere to specify if you're using the full bed or a smaller portion. Have you been through all the menus?

    -CB

  3. #3

    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Doncaster UK
    Posts
    311

    Re: 8x10 scanning problems

    From the menu, choose Wide Transparency.

    Click image for larger version. 

Name:	Screen Shot 2017-02-13 at 10.27.49.jpg 
Views:	13 
Size:	18.9 KB 
ID:	161168

  4. #4

    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    47

    Re: 8x10 scanning problems

    Thanks IanBarber, I see my whole image now! But now there's another problem. There's a strange line about 1 inch wide across the top of the preview. (Maybe it won't be there in the scan?)
    And also it tops out at 300 ppi, it won't let me set it to my normal 3200ppi. Is there some setting to change this?
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Screen Shot 2017-02-13 at 10.28.03 AM.jpg  

  5. #5

    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    47

    Re: 8x10 scanning problems

    It is there in the scan. about a 1" dark line across my frame. Anyone know how to fix this?

  6. #6

    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    47

    Re: 8x10 scanning problems

    Solved it. There was clear tape covering the calibration area. The scans look awesome. Still curious about the 300 ppi limit, but otherwise they are great. Thanks @IanBarber!

  7. #7

    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    1,218

    Re: 8x10 scanning problems

    Quote Originally Posted by Dhuiting View Post
    Solved it. There was clear tape covering the calibration area. The scans look awesome. Still curious about the 300 ppi limit, but otherwise they are great. Thanks @IanBarber!
    If you use the Epson Scan software, you can scan at a higher resolution than 300 even if using the film area guide (negative on the glass) - it is odd that Silverfast wouldn't allow that, but then I'm not a Silverfast expert.

  8. #8

    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    378

    Re: 8x10 scanning problems

    I don't use an Epson V800, but I do regularly use an Epson Expression 1680 with Silverfast Ai Studio 8 to scan my 8x10 film and the software allows me to set the max optical resolution (1600 ppi) of the scanner. I would think you could do the same. Take a close look at the presets and resolution slider; I found setting those a bit tricky because it seemed a delicate dance to get each set correctly to get 1600.

  9. #9

    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Doncaster UK
    Posts
    311

    Re: 8x10 scanning problems

    Still curious about the 300 ppi limit, but otherwise they are great.
    Just use the slider to set the resolution you need, 2400 is probably your target

  10. #10

    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    47

    Re: 8x10 scanning problems

    When I enter anything over 610 and hit enter it defaults down to 610. But when I try and scan at 610 it stops and the program freezes and it says "error from Epson" and I have to restart the program.

    Interestingly enough when I set the number in the box to 300, the slider says 1600.

Similar Threads

  1. problems scanning in 4870
    By sergiob in forum Digital Processing
    Replies: 4
    Last Post: 31-May-2010, 09:15
  2. Problems Scanning B&W
    By Harley Goldman in forum Digital Processing
    Replies: 16
    Last Post: 27-Jun-2009, 12:24
  3. scanning problems
    By speanburgarts in forum Digital Processing
    Replies: 1
    Last Post: 6-Nov-2007, 08:22
  4. Problems with Epson scanning software, 4990
    By Harley Goldman in forum Digital Processing
    Replies: 10
    Last Post: 23-Sep-2006, 20:53
  5. Problems scanning B&W in Silverfast Ai/4870
    By Jeffrey Sipress in forum Digital Hardware
    Replies: 7
    Last Post: 24-Oct-2005, 14:34

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •