Results 1 to 3 of 3

Thread: Epson V700 banding noise

  1. #1

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    34

    Epson V700 banding noise

    Hope somone can help. I've been through all the various posts on v700 banding and ruled out the most common problems. The calibration area has been cleaned thoroughly, negs clean and developed in the same batch.

    I'm getting banding on some 4x5s right across the entire neg. From what I can deduce, it seems to occur when negs that are faily dense (ie overexposed) with large areas of cloud. See the images below - all from the same hour's shoot. This happens on medium format scans when the images are over exposed/dense. Occurs on portra, fuji 160ns which I shoot regularly.

    I'm fairly experienced at scanning and I've optimised my 4x5 holder very precisely, resulting in very sharp scans. I only use the holder too - no wet scanning direct to the glass as my particular scanner isn't too great in this regard. I've scanned the negs exhibiting the problem at a variety of resolutions from 600-4800dpi and I've flipped the negs around to orientate them to test using emulsion side up and down, and the banding still appears right across the scan.

    My guess is it is some type of reflective issue but

    Banding here across whole neg. Sharpened to accentuate the lines
    Click image for larger version. 

Name:	YYYY-MM-DD-0001ab+.jpg 
Views:	55 
Size:	77.1 KB 
ID:	155287

    Close up of the noise from another image
    Click image for larger version. 

Name:	Screen Shot 2016-09-21 at 16.21.58.jpg 
Views:	55 
Size:	86.3 KB 
ID:	155288

    No banding/noise in this image rom same shoot.
    Click image for larger version. 

Name:	img147.jpg 
Views:	44 
Size:	72.2 KB 
ID:	155289
    Last edited by kazzam; 21-Sep-2016 at 08:42. Reason: additional info

  2. #2

    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    29

    Re: Epson V700 banding noise

    Quote Originally Posted by kazzam View Post
    it seems to occur when negs that are faily dense (ie overexposed)
    I think you already figured out the problem. The effect is the same with underexposed / underdeveloped negatives. The scanning software is trying to turn an improperly exposed photograph into something acceptable but is unable to. Try doing a Normal scan instead of a Thumbnail scan and try adjusting the levels yourself. You probably won't be able to.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Portland, OR USA
    Posts
    696

    Re: Epson V700 banding noise

    Be sure the check box in the preferences marked "scan in draft mode" is not checked. Other than that, yes, if the negative is too dense, noise abounds.

Similar Threads

  1. Epson V750 and banding
    By gmed in forum Digital Hardware
    Replies: 6
    Last Post: 2-Oct-2014, 11:00
  2. Epson V700 large format banding issue (without film holder)
    By thicktheo in forum Digital Processing
    Replies: 18
    Last Post: 21-Mar-2013, 09:42
  3. epson v750 grinding noise. any help?
    By jzeairs in forum Digital Hardware
    Replies: 11
    Last Post: 25-Dec-2012, 11:40
  4. silverfast vs. epson NOISE LEVEL
    By steve barry in forum Digital Processing
    Replies: 6
    Last Post: 27-Jan-2008, 16:12
  5. Noise in Epson 4870 scans
    By Robert Jaques in forum Digital Hardware
    Replies: 18
    Last Post: 10-Aug-2005, 16:55

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •